Хижа МАЗАЛАТ

Написана от 
Оценете тази статия
(20 гласа)

ЕДНА СТАРОПЛАНИНСКА ЛЕГЕНДА хижа Мазалат

GSM: 0888 352 693 и 0888 133 902

Управител: Георги Кръстев

Последна актуализация: 22.02.2011

Инфо: НМВ-1520м.

Стопанин: ТД " Росица-Мазалат " - гр. Севлиево ул. „Иван Преснаков“ 34
GSM: 0896
715 914 и: 0882966264

Капацитет: 64 места Цена за нощувка –

Построена е 1935 г. Намира се на главното било в местността Мандрището. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 34 места с вътрешни умивални и външни санитарни възли. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от агрегат, отоплението е с печки на твърдо гориво. Разполага с туристическа кухня и столова. В района има две дървени бунгала с общ капацитет 30 места с външни санитарни възли и умивални. В момента се извършват довършителни работи по реиновирането на всички стаи. Сменена е дограмата с алуминиева, поставен е нов под, стените са измазани. Хижата е пункт от маршрут "Е-3"

Изходни пункове: селата Стоките, Скобелево, Габарево, Ясеново и хижа Тъжа, Соколна и Узана, местност Лъгът

1. с. Стоките – местност Лъгът – х. Мазалат – 4.00 ч.

2. с. Скобелево – долината на река Габровница – 4.30 часа.

3. с. Ясеново – Крачана – х. Мазалат – 6.00 ч

Съседни обекти:
• вр. Голям Кадемлия и Заслон Голям Кадемлия – 3.00 ч.
• х. Тъжа – 4 - 5.00 ч.
• х.Узана – 3.30ч
• х.Соколна – Тук времената са спорни, в зависимост от избора на вариант, сезона, и атмосферните условия – 4,30 часа
( стръмно спускане към Габровница и стръмно изкачване - задължително с водач!!!!!) или 7- 8.00ч ( все по билото и през върховете на Триглав по основната маркировка ). Пътеките са маркирани.

хижа Мазалат

Природата тук е изключително красива, мястото е магнетично, северните склонове на масива Триглав се изправят величествено, като стена, в гората се носи рев на сръндаци, а за гостоприемството на хижарите се носят легенди. Днес хижата се стопанисва от Георги Кръстев и семейство.

хижа Мазалат

Няма как да го сбъркате – Жоро е онова неспокойно балканско сърце, което от прага ви посреща с усмивка и внимание, неуморно се грижи за уюта на туристите и неведнъж е издирвал заблудените си гости... Горещ и ароматен чай, пламтяща камина или студена бира ще ви върнат в изгубеният Рай. Суровата красота и величие на Балкана завинаги ще откраднат сърцата ви и ще ви връщат отново и отново на това вълшебно място!

Отидох, видях и заснех за ВАС!!!!

Изглед към Триглав

хижа Мазалат

Изглед към Триглав

хижа Мазалат

Изглед към Триглав

Изглед към Триглав

хижа Мазалат

хижа Мазалат

хижа Мазалат

в околието на хижа Мазалат

Хижа Мазалат

Хижа Мазалат

Хижа Мазалат

Достъпът от СЕВЕР е подробно отисан на сайта на хижата http://mazalat.site40.net/

Можете да стигнете до хижата по два туристически маршрута – от село Стоките, местност Лъгът (Севлиевска община), и от почивна станция Люляци (Габрово). Разстоянието от Севлиево до село Стоките е 24 км, след което преходът е около 5 км по планински пътдо местноста Лъгът. От там до хижата има коларски път с дължина около 17км. проходим за високопроходими машини, а по туристическия маршрут разстоянието се взема за около 3ч.-3.5 ч. с почивките.

От Севлиево до Лъгът има редовна автобусна линия, която ще ви изведе направо до живописната местност. От там започва нашият преход из непокорната и красива планина.

В началото на прехода пътеката се движи по асфалтов път и следва коритото на река Росица. След около 30 минути преход се навлиза в гората и маршрутът следва маркирана горска пътека. Когато стигнете Ловната чешма. - оттам започва пътека със силен наклон, Следвайте маркировката и се наслаждавайте на прекрасната природа която ви заобикаля.

Достъпът от ЮГ е от село Скобелево, има ЖП гара, осведомете се за разписанието на необходимите ви влакове на сайта на БДЖ http://razpisanie.bdz.bg/site/search.jsp

Пътеката известно време следва долината на река Габровница и всъщност е черен път, но внимавайте особено след около час и половина за т.нар. ТРИЪГЪЛНИК, където трябва да напуснете пътя и да продължите стръмно нагоре в северна посока. Пътеката е тясна,стръмна, на места има паднали дървета , но стига да поглежда човек маркировка си има.След продължително качване извежда на билото в страни от пътя м.Узана-х.Тъжа, където след кратко спускане на северозапад сте на мястото където преди някоклко години беше дървената арка с надпис "Национален Парк Централен Балкан".От там смятам, че маршрута е ясен,тръгва се по пътя към хижата на запад, след някаолко завоя и 20-тина минути сте там .

Достъпът от ИЗТОК е от Хижа Узана през Хижа Партизанска Песен, връх Корита по изключително добре маркирана класическа пътека.

Източници

http://mazalat.site40.net/

снимки - личен архив

Детелина Латева и Стефан Апостолов

Прочетена 58670 пъти
Още в тази категория: « Хижа Козя Стена Хижа ЕХО »
Bulgarian English French German Italian Russian Spanish

Приключения с Вертикален Свят

Зимно изкачване на връх Злия зъб

Зимно изкачване на връх Злия зъб

Банер
Банер
Банер

На линия

В момента има 28 посетителя в сайта
2011 www.pohodi.com