Хижа Иван Вазов

Написана от 
Оценете тази статия
(8 гласа)

Хижа Иван Вазов се намира на 2300 м. надморска височина и е една от най-високите хижи не само в България, но и на Балканския полуостров. Намира се в живописната местност Пазардере в неописуемо красивата северозападна част на Рила планина, недалеч от природния феномен Седемте езера.


Хижата представлява двуетажна каменна постройка. Разполага със спални помещения за 73 души, като най-малкото от тях е за трима, а най-голямото за 18 души. До самата хижа има 6 малки и 3 големи бунгала с по 2 или 4 легла. Хижата има кухня и две столови, едната от които, туристическата, е на самообслужване, където гостите могат да си приготвят донесената от тях храна.Хижата е водоснабдена от уникално чист високопланински извор. Електроснабдена е от собствен микро ВЕЦ. Снабдяването на хижата става с коне, който могат да бъдат ползвани от гостите за езда и пренасяне на багаж.

История:

През 1939 г. по повод 40 години от основаването на Българския туристически съюз в северозападния край на Голямо Пазардере се построява заслон “Иван Вазов”. Не след дълго той преминава към Централния съвет на българските профсъюзи, който неколкократно го преустройва поради нарастващите нужди на туристите от екскурзиона почивка. Така заслон “Иван Вазов” се превръща в една от най-атрактивните високопланински хижи в България, привлекателна както за преминаващи, така и за почиващи туристи. Поради тежките метеорологични условия през зимата дълги години хижата е функционирала като заслон от м. ноември до м. юни.

През 1993 г. на хижата започва да работи и живее един от настоящите й собственици, като от тогава хижата приема гости целогодишно. През 1999 г. той и негов приятел сключват договор за консорциум с Държавата с цел развитие на хижата. А през 2003 г. с помощта на още един “любител на природата” успяват да превърнат хижа “Иван Вазов” в първия частен високопланински дом в България.

Официален сайт: http://www.ivanvazovhut.info

Стопанисва се от:

Венцислав Златарев - Управител, собственик; Тел.: +359 887 72 77 72; e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Ивайло Стоянов - Собственик; Тел.: +359 888 59 57 71

Фотография: Иван Миладинов и Георги Димитров

Прочетена 5540 пъти

Галерия със снимки

Bulgarian English French German Italian Russian Spanish
Банер
Банер
Банер

На линия

В момента има 46 посетителя в сайта
2011 www.pohodi.com